Mancare de dovlecei, cu mamaliguta

de RODIMUR in Mancaruri de legume, 2 Iul 2020 | 7465 vizualizari

 

Pentru că mi-au rămas doi dovlecei pe care-i luasem pentru un alt preparat și mai aveam și o punguță cu ardei grași mini, cumpărați la ofertă, m-am gândit să fac rapid o mâncărică de dovlecei, pe care s-o mâncăm cu mămăliguță caldă și moale. Zis și făcut, iar preparatul a fost chiar pe gustul meu...!

 

INGREDIENTE

  • 2 dovlecei
  • 2 roșii
  • 4 ardei grași mini
  • 1 ceapă galbenă
  • 3-4 căței de usturoi
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 100 ml de suc de roșii
  • 1 pahar cu apă (100 ml)
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • pătrunjel tocat
  • Pentru servit:
  • mămăliguță caldă
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mancare de dovlecei, cu mamaliguta:

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie grosier și se călesc, în ulei suficient și la foc mic, până ce devin ca sticla.

Se spală ardeii grași, se curăță de cotoare și de semințe, se taie rondele și se înmoaie în crăticioară, cu ceapa și usturoiul.

Se spală roșiile, se taie în bucăți mari și apoi se adaugă în crăticioara în care s-au călit celelalte legume.

Se acoperă crăticioara cu un capac și se lasă ingredientele să fiarbă ușor, înăbușit, la foc mic, până ce roșiile își lasă zeama.

Între timp se spală dovleceii, se taie sub formă de rondele cu grosimea de 1-1,5 cm și se adaugă în crăticioara cu legumele înăbușite. Se adaugă și apa și după un clocot, la foc mic, înăbușit, se adaugă sucul de roșii. 

Se amestecă ușor, ca să nu se sfărâme legumele (mai ales dovleceii) și când s-au pătruns, se condimentează mâncarea cu: sare, piper și boia de ardei dulce.

Se ia crăticioara de pe foc, se presară pătrunjel spălat și tocat în prealabil și se servește imediat, cu mămăliguță caldă, preparată între timp.

TIPS-URI

1

Alegeți dovlecei proaspeți, mici și fragezi, care nu au semințe.

2

Tăiați grosier legumele, ca să nu se sfărâme la fiert și să devină un terci.

3

Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Căliți-o doar puțin, cât să se înmoaie și să devină transparentă.

4

Dovleceii, care fierb foarte ușor, se adaugă spre sfârșitul preparării, când celelalte legume sunt deja pătrunse.

5

Nu adăugați multă apă și mult suc de roșii, ca să nu fiți nevoiți să fierbeți mai mult mâncarea, ca să scadă sosul. Astfel, s-ar putea ca legumele să se terciuiască, iar mâncarea să arate urât în farfurie.

6

Dacă veți prepara mâncarea acoperit/înăbușit la foc mic, ingredientele își vor păstra gustul și savoarea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mancare de dovlecei, cu mamaliguta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

RODIMUR 1

02.07.2020, 21:57

Da, Rocsi, este tare bună și ușoară, într-adevăr... Mulțumesc frumos!

Panacris 1

03.07.2020, 16:35

RODIMUR 1

03.07.2020, 17:50

Mulțumesc, Cristina!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Dovlecei pane